St Vincents brengt internationale kunst opnieuw naar Antwerpen

St Vincents brengt internationale kunst opnieuw naar Antwerpen

‘Du geste à la couleur’ is eerste samenwerking met vermaarde Otomys Contemporary galerij

ANTWERPEN - In Antwerpen gaat eind september de nieuwe exhibitie ‘Du geste à la couleur’ van start bij St Vincents. De zaakvoerders beseffen dat door de huidige coronamaatregelen er misschien minder bezoekers zullen zijn, maar willen zoveel mogelijk hun normale ritme terug oppikken. ‘Du geste à la couleur’ is een samenwerking met de internationale Otomys Contemporary galerij en exposeert werken van Caroline Denervaud en Linda Ouhbi.

Begin augustus was Antwerpen nog de hotspot van Europa qua nieuwe coronabesmettingen. Toeristen werd massaal afgeraden om naar de Koekenstad af te zakken. Winkels en horeca zagen hun bezoekersaantallen dalen tot een dieptepunt. St Vincents, een showroom die zichzelf omschrijft als ‘a design gallery with curated contemporary art and design’, wil zoveel mogelijk hun normale gang van zaken opnemen. Eind september organiseren ze de exhibitie ‘Du geste à la couleur’ met twee internationale artiesten: Caroline Denervaud en Linda Ouhbi. Ze willen op deze manier het gevoel uit de galerijen van New York, Parijs of Londen naar Antwerpen brengen.

Risico’s vermijden

Door de huidige maatregelen zal er deze keer geen vernissage gehouden worden. Verder worden alle nodige maatregelen genomen om een bezoek zo veilig mogelijk te laten verlopen.

Henri Delbarre, zaakvoerder bij St Vincents verduidelijkt: “Het is hier sowieso een vrij grote ruimte waardoor mensen wel voldoende bewegingsvrijheid hebben om afstand van elkaar te kunnen houden. Toch vragen we aan onze bezoekers om vooraf hun bezoek te registreren, zo kunnen we het bezoekersaantal te allen tijde onder controle houden. Mensen die  liever geen risico nemen, kunnen ons contacteren om een bezoek te brengen buiten de normale openingsuren. Zo hopen we iedereen de kans te geven om onze exhibitie op een veilige manier te kunnen bezoeken.”

Internationale namen

Met Caroline Denervaud en Linda Ouhbi haalt St Vincents 2 gerenommeerde namen naar Antwerpen die verbonden zijn aan de internationale Otomys Contemporary galerij.

Caroline Denervaud is een Zwitserse die haar carrière startte als danseres. Na een ongeval moet ze haar carrière als professionele danseres opgeven en vindt ze zichzelf opnieuw uit. Haar schilderijen komen op een opvallende manier tot stand. Op het ritme van de muziek danst ze als het ware de lijnen op een blad papier die nadien ingekleurd worden. Alles wordt ook steevast opgenomen als video.

“Door de felle kleuren zien veel mensen iets vrolijks in de werken van Caroline. En dat is exact waar mensen nu naar zoeken.”, zegt Geraldine Jackman, zaakvoerster bij St Vincents. “Na de donkere maanden die vele mensen gekend hebben, met corona en al de politieke onrust die er tegenwoordig is in deze wereld, zijn we toch allemaal op zoek naar een beetje vrolijkheid.”

Linda Ouhbi is gekend voor haar keramiek. Ze bouwt haar stukken op met de hand en via de coiling-methode. De langzame constructie maakt een dialoog mogelijk waardoor al haar stukken sporen van emoties tonen, een intiem uitgangspunt dat van binnenuit komt. Meer dan een vak of de zoektocht naar een esthetiek, benadert Linda Ouhbi haar vakgebied als een levensstijl, het streven naar een essentiële, primordiale staat.

“We waren bewust op zoek naar iets dat totaal verschillend was van wat Caroline al deed. De stukken van Linda hebben iets heel primitiefs door de manier waarop ze gemaakt worden. Ze zijn uniek en passen daardoor ook perfect bij het concept van St Vincents, dat zich ook richt op unieke stukken.”, aldus Henri Delbarre.

Londen, Parijs en Melbourne naar Antwerpen halen

Voor de nieuwe exhibitie gaat St Vincents voor het eerst een samenwerking aan met de internationale galerij Otomys Contemporary.

Nikki Finch van Otomys Contemporary legt uit waarom zij voor St Vincents kozen: “Ik kom regelmatig op bezoek in Antwerpen en heb St Vincents begin dit jaar leren kennen. De winkel was meteen een openbaring voor me. Van het exterieur tot het interieur en de esthetiek waarmee Henri en Geraldine hun pand aangepakt hebben. Hun hele benadering is spannend en progressief. Onze samenwerking nu maakt het voor een heel nieuw publiek van verzamelaars en kunstliefhebbers mogelijk om deze werken te zien in een unieke omgeving.”                 

Geraldine Jackman: “Uiteraard voelen we ons vereerd dat Nikki met ons wil samenwerken, al was het even afwachten wat er mogelijk was en toegelaten werd door de overheid in onze sector. We zijn dankbaar voor de kans die we krijgen door de samenwerking met Otomys Contemporary, om enkele mooie namen naar St Vincents te halen. Veel mensen snakken daarnaar. Nu reizen niet kan en kunstliefhebbers niet naar Londen, Parijs, Melbourne of New York kunnen om een galerij te bezoeken, willen we dat gevoel naar Antwerpen halen voor hen.”

De exhibitie loopt van 24 september tot en met 25 oktober bij St Vincents, Kleine Markt 13, 2000 Antwerpen. St Vincents is geopend van maandag tem zaterdag van 12 tot 18u30 en op zondag van 12u tot 17u, op dinsdag en woensdag is de galerij gesloten. De exhibitie bezoeken op afspraak en buiten de normale openingsuren is mogelijk. Mail daarvoor naar hello@stvincents.co .

Contacteer ons
Mieke Van Eyck Account Manager, youEngine
Mieke Van Eyck Account Manager, youEngine
Over St Vincents

St Vincents
Kleine Markt 13,
2000 Antwerp